Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Οι εκδόσεις "Ελεύθερος Τύπος" και ο δημιουργός τους...

Τον Γαρμπή, τον "γνώρισα" στις αρχές της δεκαετίας του '80. Η γνωριμία αυτή, δεν προχώρησε παρα πέρα, εκτός απο αυτήν που όριζε το μικρό του βιβλιοπωλείο και οι ...ρόλοι μας.
Εμένα, του πιτσιρικά που ψαχνόμουν να αυτοπροσδιοριστώ πολιτικά και κοινωνικά. Να ανακαλύψω θεωρία και δράσεις, κινούμενος απο το πρώτο βιβλιοπωλείο της Ρήξης, στο στενάκι της Σουλίου, τη Βαβέλ, μέχρι την Διεθνή βιβλιοθήκη και το πρώτο μαγαζάκι του Γαρμπή ...(που μετά απο τόσα χρόνια, δεν θυμάμαι που ήταν ακριβώς...Ζωοδόχου Πηγής; Θεμιστοκλέους;). Κι εκείνου, ενός αναρχικού μέντορα των εκδόσεων, σοβαρού, συχνά βλοσηρού, αλλά μυστηριωδώς προσιτού, με την σιγουριά ενός ανθρώπου συνεπούς για τις ιδέες του. Θυμάμαι, πως το πρώτο βιβλίο που αγόρασα ήταν το "Φόρος τιμής στην Καταλωνία"του Όργουελ, για να ακολουθήσουν έπειτα όλα τα βιβλία του συγγραφέα, ανάμεσα σε συχνές επισκέψεις, για αγορά κάποιου τίτλου του Κροπότκιν ή Γκύ Ντεμπόρ ή για τους Κοινωνικούς ληστές μετά την Επανάσταση του 1821...


Επιπλέον, τα καλοκαίρια στις εκθέσεις Βιβλίου, στο πεδίον το Άρεως, ήταν απαραίτητη η στάση στο περίπτερο των εκδόσεων, να κοντοσταθώ, να ξεφυλλίσω και να απολαύσω τον κρυφό εσωτερικό "ναρκισσισμό" μου, για τα .... μορφωτικά στέκια που προτιμώ, σε σχέση με τους υπόλοιπους επισκέπτες.
Εκεί ήταν που τον έβλεπα κάποιες φορές να χαρίζει κάποια βιβλία σε φίλους μου και κοινούς γνωστούς μας, με δυο λόγια συντροφιά για την μελέτη.


Οι παραπάνω συνεντεύξεις, είναι ωραίες και σημαντικές. Από το blog  του Ελευθεριακού: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΤΙΠΟΤΑ.
http://eleftheriahtipota.blogspot.gr/2013/03/blog-post_8025.html
http://eleftheriahtipota.blogspot.gr/2013/05/2-18-5-2013.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου